Megvalósult szociális fejlesztés Újszentmargitán

A hátrányos helyzetű polgári kistérségben régóta fennálló hiányosságot orvosol a most befejezett beruházás. Az öt településnek ugyanis csaknem másfél ezer 60 éven felüli lakosa van, sokuk egyedül él, így nap mint nap nagy szükségük van támogató segítségre. A demencia az idős korosztályt sújtja, szakszerű ellátásuk azonban ezidáig teljesen megoldatlan volt. Az időskorúak és fogyatékosok ellátása eddig is a Gondozási Központban zajlott, így a demens személyek nappali ellátásának beintegrálása nem jelent nehézséget.

A komplex fejlesztést indokolta az is, hogy a gondozási központ eddigi épülete nem volt alkalmas arra, hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtson. A korlátozott férőhelyek mellett működtetése sem volt költséghatékony, ezért a fejlesztés egyre inkább időszerűvé vált. Az épület felújítása során főszerepet kaptak a megújuló energiák és az innovatív megoldások. A térségi fejlesztés eredményeképpen megszűnhet a zsúfoltság, bővültek a korszerű ellátás biztosításához nélkülözhetetlen terek, az eszközbeszerzések és a képzések pedig a magasabb szintű szakmai eredményeket alapozzák meg. A térségi fejlesztés az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeit teremti meg.

Az Újszentmargita Önkormányzata által fenntartott Fehér Liliom Gondozási Központ hosszú ideje komoly segítséget jelent a település lakosainak. Az intézmény a szociális étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, az idősek és fogyatékos személyek nappali ellátásában is komoly szerepet vállalt.

A komplex fejlesztés eredményeként a nappali ellátás terén egy minimum 11%-os férőhelybővítés történik, ennek köszönhetően a magas munkanélküliséggel sújtott településen új munkahelyek is létrejönnek.